Rețeta de zacuscă cu o vechime de peste 100 de ani, pe care puține gospodine o cunosc!

Gospodinele se întrec în compoturi, dulcețuri și zacuscă. Vă prezentăm o rețetă din Transilvania, cu o vechime de peste 100 de ani, garantată!

Sunt pline magazinele de diferite sortimente de zacuscă, dar zacusca de vinete făcută în casă este cea mai bună. Această reţetă de zacuscă de vinete cu roții şi ardei nu este una prea simplă, însă zacusca făcută după această reţetă este, de departe, cea mai gustoasă pe care aţi mâncat-o.

INGREDIENTE:

– Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg

– Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg

(proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)

– Ceapă albă – 2 kg,

– Bulion de roşii – 3 l,

– Ulei de floarea soarelui – 500 ml,

– Sare – 3 linguri sau după gust.

SFAT:

Ca să fie mai gustoase, cu miros uşor de fum, le faceti pe tablă sau grătar – dar merg bine şi făcute în cuptor. Singura diferenţă este că vor fi mai închise la culoare, dar amestecate în zacuscă nu se vede. Să nu uitaţi să înţepaţi vinetele înainte de a le băga la cuptor. Riscaţi să aveţi foarte mult de curăţat după.

MOD DE PREPARARE:

Înainte să vă apucaţi efectiv de amestecarea ingredientelor pentru zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor), le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați.

– La fel și ardeii cu gogoșarii – copți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1 – 2 zile.

– Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă.

– După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

– Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele,ardeii și le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie voceatransilvaniei.ro.

– Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Aveți grijă să o acoperiți puțin, pentru că sare și puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

– Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea – este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

SFAT:

Este gata atunci când devine lucioasă, uleiul iese la suprafața și zacusca este densă. Turnați zacusca de vinete așa fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor cam 30 de minute, la 150 grade.

Dacă vă plac articolele noastre și vreți sa vă ținem la curent cu cele mai recente noutăți, puteți seta sa primiți actualizările noastre în newsfeed-ul dvs de Facebook. Vă recomandam sa dați LIKE paginii noastre de Facebook AICI , apoi să apăsați pe Urmărește și sa selectați opțiunea 'Vezi mai întâi' , ca în poza de mai jos.

Avrram Florea

Fondator la avramflorea.ro din anul 2016, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din Romania.

Urmareste-ma!

Urmareste-ma pe retelele de socializare