Amenzi de până la 10.000 de lei, pentru șoferii care parchează pe locurile persoanelor cu handicap

Amenzi de cinci ori mai mari pentru şoferii care parchează abuziv pe locurile destinate persoanelor cu dizabilităţi. Asta prevede un proiect de lege aflat în Parlament. Un experiment Observator a demostrat că, în București, chiar şi 10 şoferi îşi lasă maşinile pe un astfel de loc într-o singură oră, fără a avea dreptul. 

În Capitală există aproximativ două mii de locuri de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. Puţine sunt folosite de cei care chiar au nevoie de ele.

Pe o stradă din zona Dorobanți, pe o distanță de 200-300 de metri, am numărat 5 locuri destinate personelor cu handicap. Doar unul e liber, celelalte sunt ocupate de mașini care nu au în geam ecuson special.

Pentru o astfel de abatere, sancţiunea ar putea fi între 2.000 şi 10.000 de lei. Plus ridicarea autoturismului.

Oprit neregulamentar, un şofer devine recalcitrant și trage de camera de filmat.

După câteva minute, bărbatul mută maşina. Tot pe un loc rezervat. Ocupate sunt şi unele dintre spaţiile gestionate de angajaţii primăriei.

Şi nu sunt singurele cazuri. Frecvent, cei care au nevoie de locurile speciale postează pe paginile de socializare imagini cu maşini care blochează spaţiile destinate lor. În special în parcările mall-urilor.

Proiectul de lege include şi alte schimbări care să le uşureze viaţa persoanelor cu dizabilităţi. De exemplu, adaptarea vagoanelor de tren cu rampe de acces sau pavaj tactil până la uşa mijlocului de transport în comun.