Ingrediente:
1 cana cu orez(am folosit una de 300 ml)
3 cani si jumatate sau 4 cu lapte gras
4 linguri zahar sau dupa gust
2 pliculete zahar vanilat
un varf cutit de sare
scortisoara pt. presarat deasupra(optional)
Mod de preparare:
De mentionat faptul ca laptele si orezul le vom masura cu aceeasi cana.
Punem orezul intr-o strecuratoare si il spalam. Il rasturnam intr-o cratita cu fundul mai gros sau una antiaderenta, apoi turnam laptele. Eu am pus doar 3 cani si jumatate… depinde mult si de orezul pe care il vom folosi…unul fierbe mai repede, iar la altul timpul de fierbere poate fi mai mare si atunci vom avea nevoie de mai mult lichid. Sfatul meu este sa adaugati pentru inceput doar trei cani si jumatate cu lapte. Punem cratita pe foc mediu si adaugam zaharul, sarea si zaharul vanilat. Amestecam, iar cand incepe sa fiarba reducem
focul la mic. Fierbem orezul aproximativ 20-25 de minute, pana boable se umfla si sunt moi.
Probam daca orezul este fiert luand 2-3 boabe pe care le strivim intre degete. Boabele trebuie sa fie moi, nu sfaramicioase. Daca lichidul din jurul orezului a scazut prea mult si orezul este nefiert, mai adaugam ½ cana cu lapte. Cand este gata, acoperim cratita cu capac si mai lasam 10-15 minute, ca orezul sa absoarba si laptele ramas. Se mai pot adauga dupa preferinte, coaja rasa de lamaie sau diferite esente si arome.
O alta varianta ar fi sa fierbem orezul mai intai in apa (o cana) pana o absoarbe, apoi sa adaugam lapte(2 cani si jumatate). In rest, procedam ca la reteta de mai sus.
La servire presaram deasupra scortisoara. Ce deliciu….exact ca in copilarie!
Mai jos am atasat cateva fotografii din timpul prepararii.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :).