Bani mai mulţi de Sărbători pentru angajaţii din România! Anul se încheie cu veşti EXCELENTE:

TICHETE-CADOU de Crăciun: Luna decembrie aduce cu sine mult așteptatele petreceri de Crăciun la birou la care pot participa atât angajații firmei, cât și partenerii de afaceri.

În materialul de mai jos puteți vedea cum pot fi înregistrate din punct de vedere contabil și fiscal aceste cheltuieli fără a risca reîncadrarea acestora ca nedeductibile la un eventual control al Fiscului.

TICHETE-CADOU de Crăciun. În sezonul sărbătorilor de iarnă, firmele se gândesc la modalitățile de acordare a diverselor prime și beneficii pentru angajații lor.

Un studiu realizat de Mercer Marsh Benefits arată că circa 93% dintre companiile private au transformat al 13-lea salariu – un beneficiu oferit în trecut – în prime oferite angajaţilor de sărbători.

Conform studiului, aproximativ 70% dintre angajatorii din România plătesc prime de Crăciun, cu o valoare medie de 490 de lei. De asemenea, prima de Paşte are o valoare medie de 400 lei şi este plătită de 61%

dintre companiile din România. Circa 36% dintre angajatorii români oferă şi decontarea serviciilor de transport pentru care plătesc în medie 1.400 de lei pe an.

Primul lucru care trebuie hotărât în vederea stabilirii tratamentului contabil și fiscal al cheltuielilor legate de petrecerea firmei este cine participă și în ce scop este organizat evenimentul, atrage atenția expertul contabil Luiza Daneliuc, potrivit avocatnet.ro

Astfel, dacă la petrecere vor fi invitați numai angajații firmei și însoțitorii acetora, sumele alocate pentru fiecare angajat în parte vor fi considerate avantaje în natură și vor fi impozitate în luna în care acestea sunt acordate, fiind asimilate în baza de calcul a veniturilor din salarii.

De asemenea, pe lângă impozitarea cheltuielilor ca avantaje în natură, din punctul de vedere al TVA-ului dedus la achiziția acestor bunuri și servicii, taxa pe valoare adăugată aferentă sumei care se consideră avantaj în natură va deveni nedeductibilă și va trebui colectată.

În schimb, dacă la petrecere firmei vor fi invitați atât clienții, partenerii de afaceri, cât și angajații, iar evenimentul va avea ca scop promovarea imaginii societății și stimularea vânzătilor, precum și întărirea relațiilor contractuale, atunci cheltuielile vor fi considerate a fi de protocol și vor fi înregistrate ca atare în contabilitate.

Ce prime, bonusuri sau cadouri de Crăciun pot fi oferite salariaților
În cazul în care societatea dorește să acorde salariaților cu ocazia Sărbătorilor prime de Crăciun, prime de performanță sau orice alt tip de prime în bani, acestea vor fi asimilate veniturilor din natură salarială și se vor impozita exact în același fel ca și salariul de bază.

Cu alte cuvinte, primele se vor cumula cu celelalte venituri de natură salarială, vor fi înregistrate pe statul de plată la rubrica „alte venituri” și vor fi impozitate 10% impozit pe venitul din salarii și cu toate celelalte contribuții sociale, atât contribuția salariatului, cât și ale societății.

Preşedintele Klaus Iohannis a relatat marţi ce a discutat luni cu premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni. Printre subiecte, au fost rectificarea bugetară şi plata pensiilor şi salariilor. Despre pensii, preşedintele spune că Guvernarea PSD nu a prevăzut destui bani în buget şi acest lucru trebui îndreptat la rectificare.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, după întâlnirea cu premierul şi ministrul de Finanţe, că Guvernarea PSD nu a prevăzut destui bani pentru pensiile majorate, iar aceşti bani vor trebui prevăzuţi la rectificarea bugetară.

„Ieri am avut o întâlnire cu premierul Ludovic Orban şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu. Am discutat despre rectificarea bugetară şi salariul minim. Din păcate, va trebui să constatăm că deficitul va trece de 4%. Anumite cheltuieli trebuie făcute.

Pentru pensii nu au fost prevăzuţi destui bani şi vor trebui alocaţi la rectificare. Rectifcarea este obligatorie. Creşterea salariului minim este o necesitete şi se va realiza”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că problema deficitului bugetar va persista şi la anul.

„Am discutat şi despre bugetul 2020. Nu ştiu dacă se va putea ajunge cu deficitul în marja de 3% Trebuie să fim realişti: guvernele de până acum au promis majorări, ele nu trebuie neglijate. Dar trebuie şi un program de investiţii. Ecuaţia este dificilă”, a mai spus Iohannis.

Ministerul Finanțelor a pus marți în dezbatere publică proiectul de OUG pentru rectificare bugetară. Se taie bani de la Educaţi şi Transporturi şi se dau la primării, Sănătate şi Muncă.

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 4,3% din PIB în acest an, în condiţiile încetinirii creşterii economice şi a reducerii veniturilor bugetului general consolidat cu 18,36 miliarde lei, potrivit unui proiect de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *