Cea mai ieftină sursă de încălzire pe timp de iarnă: Centrala verde pe care și-o poate construi singur orice gospodar!
Centrala bio cu compost este o invenție atribuită francezului Jean Pain (1928-1981) și poate fi construită de către orice gospodar, cu o investiție minimă.
Sistemul inovativ pe bază de compost poate să asigure fermei, casei de la țară și solarului toată clădura și apa caldă necesară pe timp de iarnă, facilități generate în mod 100% natural.
La baza centralei verzi se află, așa cum vă puteți da seama, proprietatea compostului de a genera căldură, temperaturile din interior putând atinge și 65 de grade Celsius. Mai este nevoie de o pompă, de țeavă și de plasă de oțel, iar sistemul bio poate asigura nevoile de încălzire pentru o suprafață de 1.500 de metri pătrați, timp de cel puțin 12-16 luni – după care compostul trebuie schimbat.
Dimensiunea standard recomandată pentru acest sistem este cea cu un diametru de 5 metri și înălțime de 2,5 metri.
Sistemul este folosit în multe gospodării și ferme din întreaga lume, iar în străinătate se organizează chiar și seminarii în care toți cei interesați învață cum să își contruiască singuri sursa de apă caldă și căldură
a și material de bază apreciat ca fiind cel mai eficient, fermierii europeni recomandă frunzele și lemnul tocat de foioase. Cel mult 15% din compost poate fi reprezentat de lemn de pin, considerat mult prea ”acru” pentru microorganismele ”angajate” în descompunere.
În general, ca materiale de bază se folosește lemn verde bine tocat, o țeavă care conduce ușor căldura, o pompă și oțel de construcție folosit la garduri sau chiar gard din oțel galvanizat.
Odată ce lemnul este tocat, ridicarea sistemului se poate face în doar 6 ore, dacă se folosește și tractor cu un încărcător de mici dimensiuni.
Cum se construiește
Deloc de ignorat, ”centrala” este construită având la bază o folie de plastic groasă, precum cele folosite la amenajarea iazurilor, și care va asigura mai ales succesul primei faze de amenajare, când compostul este bine alimentat cu apă pentru a determina putrezirea lemnului.
Peste folia de plastic se pune lemn tocat, apoi țeava în formă circulară și fixată de structură pentru a-și menține forma concentrică. Se repetă apoi procedeul pentru alte patru straturi de țeavă și cinci de lemn tocat (ultimul deasupra).
În privința secretelor care asigură funcționarea centralei cu compost, fermierii francezi spun că este important ca lemnul să nu fie tocat foarte fin, pentru ca bucățile să permită oxigenarea în interior și stimularea procesului de descompunere.
Un alt element important este udarea permanentă în primele patru zile, în așa fel încât compostul să fie cel puțin 70% bine înmuiat. Se pare că o greșeală frecventă ce poate da peste cap planurile fermierului este ca acesta să nu ude suficient sau să nu aibă lemn crud în componența ”centralei”.
Frumusețea acestui sistem este că materiale inițiale – țeava, gardul, pot fi refolosite timp de 10-15 ani, cu aceeași eficiență.
Centrala cu compost este o soluție și pentru încălzirea solariilor pe timp de iarnă.
*
Inainte de a te apuca de asa ceva gandeste-te bine si la urmatoarele aspecte:
1. de unde faci rost de atata materie prima? La un diametru de 5m si o inaltime de 2,5m rezulta cca 50 m3 material de compostat. Astea sunt dimensiunile necesare pentru incalzirea unei suprafete de 1500 m2!!!
2. calorifere mari, supradimensionate, si ai caldura la fel de multa ca atunci cand agentul termic are 65 de grade. Sau pui si incalzire prin podea si esti boier!
3. Ideea este foarte buna si viabila doar daca ai materie prima gratis, sau aproape gratis. Altfel trebuie facut un calcul suplimentar. Plus forta de munca necesara, ca doar nu poti toca si “plimba” singur, singurel cca 50m3!
4. Toaleta din curte (specifica la tara) sau cotetul porcului, oricat de curat, miroase mai puternic si mai urat decat depozitul de compost. Cine a facut gramezi de resturi vegetale si le-a lasat la putrezit (a facut compost pentru legumele din gradina) stie ca mirosul de la acesta nu se simte decat de la 2-3 metri. Asa ca puteti amplasa o gramada de compost la 2,5 metri de geamuri si toata instalatia devine mai ieftina, traseul fiind mai scurt!
5. Randamentul termic depinde de foarte multe variabile! Asa ca si temperaturile obtinute difera de la gramada la gramada! Experienta isi spune cuvantul aici.
6. Dupa cele 12-16 luni obtineti cativa metri cubi buni de compost pentru gradina de legume, ceea ce cred ca tenteaza pe oricine. Poate fi ambalat si vandut ca atare! Fara rame!!! Alea le tineti pentru ferma.
7. Daca dispuneti de mult rumegus mai bine il presati in peleti! Pentru ca nu poate fi folosit ca atare! Nu permite trecerea aerului! Exista masini destul de ieftine care permit acest lucru!
8. Cantariti bine toate cele de mai sus si decideti in consecinta. Asta daca va decideti sa incercati pe cont propriu.