Fierb porumbul și îmi iese mereu moale. Am aflat tehnologia corectă de fierbere și de atunci îl gătesc doar așa.

Fierb porumbul și îmi iese mereu moale. Am aflat tehnologia corectă de fierbere și de atunci îl gătesc doar așa.

Mi-am petrecut copilăria la țară. Lângă sat, la câțiva kilometri, aveam câmpuri uriașe unde se cultivau diverse culturi: grâu, mazăre, porumb.

Noi, copiii, iubeam să mergem pe câmpuri, mâncam mazăre proaspătă și porumb, mestecam grâu. Ce timp frumos și lipsit de griji a fost. Au trecut mulți ani, școala și munca m-au forțat să mă mut în alt loc.

O parte din prietenii mei au rămas în satul natal. Și, când pot, îi vizitez. Într-una din aceste vizite, fiind la o prietenă, m-a servit cu porumb fiert, iar gustul a fost pur și simplu uimitor.

Fierb porumbul și îmi iese mereu moale. Am aflat tehnologia corectă de fierbere și de atunci îl gătesc doar așa.

Am decis să o întreb cum îl pregătește. Ea mi-a explicat că gustul depinde pe jumătate de procesul de gătire. De asemenea, un rol important îl joacă soiul porumbului – există soiuri zaharoase și pentru furaj (hrănire animală).

De aceea, dacă vrei să cumperi porumb pentru consum, trebuie să te decizi asupra soiului.

Cum să deosebești soiul porumbului?

Cei care cultivă porumb acasă știu ce soi este mai bun pentru mâncat.
Dar majoritatea oamenilor nu au această posibilitate și cumpără din piață. În acest caz, poți determina soiul după boabe:

Dacă boabele știuletelui sunt dulci și suculente la gust, și au un aspect deschis la culoare, înseamnă că este un soi zaharos.

Porumbul pentru furaj are de obicei un gust neutru, iar cel vechi va fi uscat și galben.
Cum să fierbi corect porumbul ca să fie gustos?

După ce ai ales porumbul, este esențial să-l fierbi corect. Iată cum îl gătesc eu:

  • Curăț știuleții de frunze. Apoi îi înmoi în apă timp de 1-2 ore. Astfel, boabele devin mai moi în interior și coaja se fierbe bine.
  • Pun apă într-o oală potrivită, o aduc la fierbere (foarte important!) și abia apoi adaug porumbul.
  • Sarea se adaugă doar cu 5 minute înainte de finalul fierberii – altfel, sarea va întări boabele.
  • Adaug și puțin unt în oală.
  • Fierb timp de 20-30 de minute, apoi iau oala de pe foc, scurg apa și o învelesc într-un prosop, cu capacul pus. O las 30 de minute să „se înnăbușe”.
  • Poți verifica dacă porumbul este gata luând câteva boabe de pe știulete. Uneori poate fi nevoie de mai mult timp de fierbere.

Cu această metodă, porumbul îmi iese mereu delicios, fraged, gustos și suculent.