Iată cum puteți obține două găleți de roșii dintr-o singură tufă! Secretele care au fost ascunse până acum de marii gospodari!

Tomatele sunt plante pretentioase fata de factorii de vegetatie. Cunoasterea cerintelor fata de factorii de vegetatie este foarte importanta intrucat asigurand conditii optime se vor realiza productii mari si de buna calitate. Abaterea de la aceste conditii influenteaza cresterile si implicit gustul fructelor.

Totuși, pentru o recoltă cât mai bună nu strică să țineți cont de următoarele lucruri:

1. Udarea: Roșiile sunt 95% apă, motiv pentru care plantele au nevoie de multă apă ca să crească și să dezvolte fructe. O plantă de tomate are nevoie, săptămânal, de cel puțin 5 litri de apă. Dacă această cantitate nu este asigurată prin precipitații, trebuie intervenit prin irigații. Fluctuaţiile în cantitatea de umiditate oferită plantei poate cauza probleme grave, precum avortarea florilor și chiar a fructelor.

2. Fertilizarea: Pe parcursul vegetației, chiar și în cazul unui teren foarte bun, este necesar un aport de îngrășământ. Momentul optim de intervenție este atunci când primele roade sunt ceva mai mari decât nucile, adăugând 1,5 kg de azotat de calciu, la 100m de rând. Operațiunea poate fi, eventual, repetată, după cel puțin două săptămâni.

3. Lăstărirea: Îndepărtarea lăstarilor lacomi (ramuri cu frunze viguroase, lipsite de inflorescențe) contribuie la îmbunătățirea mărimii fructelor.

4. Recoltarea: Pentru a obține roșii cu cea mai bună savoare, lăsați-le să se coacă pe rug, culegându-le exact înainte să înceapă să se înmoaie. Evitați păstrarea în frigider ci, mai bine, țineți-le la temperatura camerei. Pentru a avea roșii până toamna târziu, recoltați ultimele fructe mature când dau primele semne de virare a culorii din verde spre portocaliu. Înveliți-le în hârtie și păstrați-le la o temperatură de 12-15 grade. În acest fel vă asigurați roșii pentru săptămâni bune după ce plantele din grădină s-au uscat.

5. Lumina: Cercetări recente au demostrat că lumina joacă un rol deosebit de important în creșterea producției de roșii. Astfel, s-a constatat că lumina albastră în timpul înfloririi și lumina roșie după încheierea înfloririi măresc semnificativ producția de tomate.

6. Depozitarea: La temperaturi de sub 10º C, în tomate are loc un proces de fracturare la nivel celular. După cum se ştie, tomata contine zaharuri (glucoza şi fructoza), acizi şi alţi compuşi. Compoziţia cuprinde un amestec de substanţe volatile care dau aroma unei roşii proaspete. Aceste substanţe nu rezistă la temperaturi scăzute, ele nu doar că îngheaţă, dar încep un proces de deteriorare iar roşia capăta un gust ierbos.

Tehnologia aplicata defectuos prin agresivitatea factorilor de mediu, stresul termo-hidric si comprimarea fenofazelor duc la scaderea calitatii fructelor dar si la modificarea gustului.

Avertizări și ponturi:

– Atunci când irigați, pământul trebuie bine îmbibat cu apă. Udările superficiale frecvente vor conduce la formarea unor rădăcini anemice.

– E îndepărat să tăiați lăstarii cu un cu un foarfece horticol ori cu un briceag ascuțit, dezinfectat în prealabil cu alcool, pentru a preveni răspândirea agenților patogeni. De asemenea, e indicat să faceți această operație dimineața, pentru a permite rănii să se cicatrizeze pe parcursul zilei.

Spor la gradinarit!

CITESTE SI: Iată când se plantează legumele în grădină. Este foarte important să știi! Calendar pentru plantarea răsarurilor și a semințelor:

Ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece. Până ce temperatura solului nu a ajuns la + 9-10 grade nu vom începem plantarea.

Legume care se seamănă sau se plantează în februarie:

20-28 februarie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, ceapă verde de iarnă, mazăre, spanac, salată, plantarea rizomilor de hrean;

Semințele trebuie să fie sănătoase iar straturile de pământ se acoperă cu un rând fin de gunoi de grajd, nu prea gros tocmai pentru a permite legumelor să răsară.

Când se plantează legumele în grădină – Legume care se seamănă sau se plantează în martie:

1-10 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, usturoi, arpagic, mazăre, spanac, salată pentru căpățână;

10-20 martie: morcov, pătrunjel, mărar, leuștean, ridichi de lună, ceapă, cartofi timpurii, mazăre, spanac, salată pentru căpățână, măcriș;

20-30 martie: ridichi de lună, cartofi timpurii, spanac, măcriș, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție timpurie;

Tot în luna martie se poate face și repicatul răsadurilor în cuburi sau ghivece nutritive destinate culturilor timpurii de câmp (tomate, ardei, vinete.

În a doua jumătate a lunii se plantează în răsadnițe castraveții și ardeii dar se pregătesc solariile pentru tomate și vinete. Tot în martie, se continuă dezinfectarea răsadnițelor, solariilor cu formalină sau sulfat de cupru.

Când se plantează legumele în grădină – Legume care se seamănă sau se plantează în aprilie:

1-10 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, cartofi timpurii, spanac, ardei și roșii răsad, mărar, soiuri de varză pentru producție timpurie;

10-20 aprilie: ridichi de vară, dovlecei, dovleci de copt, pepene galben, pepene verde, spanac, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producția semitimpurie, plantat roșii și ardei;

20-30 aprilie: sfecla roșie, castraveți, dovleac de copt, dovlecei, pepene verde, pepene galben, fasole, porumb pentru fiert, mărar, plantat soiuri de varză pentru producție semitimpurie, plantat roșii și ardei.

Până la mijlocul lunii aprilie se mai pot planta în grădină:

– Rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel, păstârnac) în rânduri, distanță de 25 cm; salata, spanacul;

– Se seamănă soiuri de mazăre târzie, sfeclă roșie și sămânță de ceapă;

De la mijlocul lunii aprilie începe:

– Plantatul vărzoaselor, guliei și a conopidei;

– Semănatul cartofilor preîncolțiți la distanța de 70 cm între rânduri, iar pe rând, între cuiburi, 30-40 cm, la adâncimea de 10 cm;

– Semănatul fasolei, castravetelui, pepenelui și dovlecelului;

– Se mai poate semăna încă sfecla roșie la 30 cm între rânduri;

– Plantarea țelinei la distanță de 40 cm între rânduri și pe rând;

– Semănatul porumbului dulce;

-La sfârșitul lunii se poate planta răsadul de roșii timpurii și ardei.

Când se plantează legumele în grădină – Legume care se seamănă sau se plantează în mai:

1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce, plantat ardei, roșii și vinete;

20-30 mai: plantat varză pentru producția de vară, plantat varză creață, plantat gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde.

Când se plantează legumele în grădină – Legume care se seamănă sau se plantează în iunie:

1-10 iunie: varză pentru producția de vară, varză creață, gulii, castraveți, andive, porumb dulce, mărar, fasole verde;

10-20 iunie: castraveți, porumb dulce, mărar, fasole verde;

20-30 iunie: varză pentru producția de toamnă, plantat gulii, sfeclă roșie, castraveții, cartofi de toamnă, fasole verde, mărar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *