Prajitura sau tortul, cum vreti sa-i spuneti, musuroi de cartita, este un desert racoritor si delicios, care este usor de facut… eu l-as numi un desert pentru incepatori…cu siguranta si gustul o sa va placa.
Daca probati reteta mea de Musuroi de cartita, va astept cu drag sa reveniti si sa imi spuneti cum v-a reusit si daca a fost si pe gustul vostru.
Ingrediente
Blat:
- 5 oua
- 200 g zahar(9 linguri)
- 150 g faina(6 linguri)
- 50 g cacao(2 linguri)
- 3 linguri ulei
- un varf cutit de sare
Crema:
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotta
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 g zahar pudra
- o lingurita extract de vanilie
- 75 g ciocolata 50% cacao
- In plus:
- 5 banane
Mod de preparare
Blat:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Pornim cuptorul la foc mediu(180°).
Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu sarea, apoi incepem sa adaugat zaharul in 3-4 reprize. Mixam bine pana se formeaza o spuma consistenta si zaharul se dizolva complet. Separat, intr-un bol, amestecam galbenusurile cu uleiul pus ca la maioneza.
Le incorporam treptat in spuma de albus. Lasam mixerul deoparte. Cernem faina cu cacao si cu ajutorul unei spatule le incorporam in amestecul de oua. Turnam aluatul intr-o forma rotunda ( diametrul 22 cm) tapetata cu hartie de copt.
Dam forma la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute sau pana trece testul scobitorii (infigem o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata, fara aluat prins pe ea, inseamna ca este copt).
Cand este gata, scoatem blatul din forma si il lasam sa se raceasca complet. Cand se raceste, cu ajutorul unui cutit decupam un capac, lasand pe margine cam 1,5-2 cm. Scobim blatul cu o lingura. Resturile de la scobitura si capacul blatului le sfaramam cu mana si le punem deoparte.
Crema:
Punem smantana rece in bolul mixerului sau intr-un castron si incepem sa o mixam mai intai la viteza mica, iar cand incepe sa se lege marim viteza mixerului. Cand devine ferma ne oprim, ca sa nu existe riscul de a se taia si a se transforma in unt. O transferam intr-un castronel si o dam la frigider.
Mixam cele doua creme de branza (trebuie sa fie tot reci, de la frigider) impreuna cu zaharul, apoi adaugam vaniliia. Scoatem frisca din frigider si o incorporam cu o spatula in amestecul de branzeturi. Tot acum adaugam si ciocolata maruntita. Crema-i gata!
Asamblare:
Decojim bananele si le asezam in interiorul blatului. Daca doriti, puteti insiropa blatul, eu l-am preferat asa. Acoperim bananele cu crema si incercam pe cat posibil sa-i dam forma de cupola. Presaram deasupra cremei blatul sfaramat. Cam asta-i tot! Inainte de servire, prajitura trebuie sa stea cel putin 3-4 ore la rece.
Cremele de branza se pot inlocui cu branza de vaci bine scursa sau se poate folosi doar un singur sortiment de branza. Eu asa am avut si asta am folosit. A iesit tare bun in aceasta combinatie.
Daca va place reteta, va rog sa-mi lasati un comentariu(rubrica de comentarii este mai jos). In felul acesta imi rasplatiti munca :). Puteti sa distribuiti pe facebook sau in alte retele de socializare. Va pup si va mai astept in bucataria mea!
Sa va fie de folos!
Facebook ascunde articolele celor care nu interactioneaza cu ele. Daca vrei sa primesti in continuare articole de la noi, apreciaza, comenteaza si distribuie acest articol si astfel vei primi si articolele viitoare! Multumim!