Orașul siberian în care temperaturile pot ajunge și la -70 de grade Celsius. Aici poți risca sa-ți pierzi viata în doar cateva secunde. Cum trăiesc oamenii în Oymyakon

De ce riști sa mori în doar un minut? Cunoscut și sub denumirea „Polul gerului”, orășelul Oymyakon din Rusia este locul în care s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi din emisfera nordică și cea mai geroasă localitate de pe Pământ.

Acum, aici locuiesc aproximativ 500 de oameni, însă în anii ’20 și ’30 în Oymyakon opreau doar păstorii de turme de reni, care își adăpau animalele de la izvorul termal aflat în apropiere.

Aici, în lunile de iarnă, noaptea durează 21 de ore! Cea mai joasă temperatură înregistrată a fost de minus 71,2 de grade Celsius, iar temperatura medie în timpul anului este de minus 40 de grade Celsius!

Este atât de frig, încât cultivarea fructelor, legumelor sau a grânelor este imposibilă, aşa că oamenii supravieţuiesc consumând carne de ren, de cal, de porc, dar şi peste şi lapte de la animalele pe care le au în gospodărie.

Pentru a va imagina ce înseamnă aici frig, imaginați-va o găleata de apa fierbinte aruncata in aer, care îngheață instantaneu. (exemplu video mai jos).

Pe timpul iernii, cerneala din pixuri îngheață, paharele li se lipesc de buze adeseori, iar bateriile mor.

De aceea, oamenii se tem să oprească motoarele mașinilor, pentru că riscă să nu le mai poată porni. De altfel, o altă problemă cu care se confruntă oamenii din Oymyakon este reprezentată de înmormântări, care pot dura și trei zile.

Pământul trebuie întâi încălzit, ca apoi groparii să poată săpa. Încălzirea se face prin aprinderea unui foc mare și, pe măsură ce pământul se încălzește, sunt îngropați cărbuni încinși în el.

Mai multe companii de turism oferă pachete de călătorie pentru aventurierii dornici să experimenteze un sejur asemănător cu cel de la Poli, însă puțini sunt cei care se încumetă să meargă aici.

E drept că nu foarte mulţi oameni s-au încumetat să trăiască aici. Cu toate acestea acest micuț orășel are aproximativ 500 de locuitori.

Este de înţeles mai ales că oamenii care nu se îmbracă extrem de gros pot muri din cauza frigului după doar un minut de expunere în aerul îngheţat! În mod ironic, numele localităţii se traduce prin „Apa care nu îngheaţă„, deşi chiar şi atunci când arunci apă fierbinte, aceasta îngheață în aer.

Localitatea, care are o populaţie de 500 de oameni, se numește astfel, deoarece este situată lângă o apă termală, la care se adăpau turmele de reni.

Conform observator.tv, orăşelul dispune de o şcoală, care se închide doar în cazul în care temperatura atinge minus 52 de grade Celsius! Şcoala are toalete instalate din 2008, dar acestea nu sunt funcţionale din cauza frigului, întrucât ţevile sunt complet îngheţate.

În Oymyakon telefoanele mobile sunt un vis, asta deoarece nu există nici o companie de telefonie mobilă. De asemenea, maşinile sau camioanele sunt inutile din cauza zăpezii căzute din abundenţă, dar mai ales a frigului. Bateriile automobilelor se descarcă foarte repede, iar ţevile de alimentare îngheaţă instant.

Luna decembrie 2017 a stabilit un record, în Rusia, când soarele a strălucit, în total, doar șase minute, în Moscova. Iar în provincia Yakutia, unde se află și orașul Oymyakon, temperaturile au scăzut sub -60 de grade Celsius, scrie BBC News.

Iata un clip video cu orasul in care daca nu te imbraci cu haine groase risti sa mori, din cauza frigului intr-un minut.