Otrava din farfurie. Şi tu pui asta în mancare fără să ştii cât de toxic este!

Românii renunță greu la anumite obiceiuri alimentare și totuși, uneori nu sunt conștienți de pericolul la care se expun atunci când folosesc anumite produse. Un studiu realizat în februarie 2017 de APC România, ne arată faptul ca bulionul cumpărat din magazine este mai toxic decât ne imaginăm.

Conform studiului, în cadrul căruia s-au analizat 71 sortimente de tomate în conservă (bulion, pastă de tomate, roşii pasate, tomate decojite, roşii tăiate cuburi), 78% din bulionul şi pasta de tomate analizate trebuie retrase de la comercializare, deoarece este realizat din concentrat de tomate, de provenienţa necunoscută, diluat cu apă până la obţinerea tipului de bulion sau pastă de tomate dorită a fi comercializată.

În plus, în celelalte sortimente de tomate în conservă, altele decât bulionul şi pasta de tomate s-a identificat un singur aditiv alimentar şi anume acidul citric. 52% din tomatele în conservă (roşii tăiate cuburi, roşii tocate, tomate decojite, roşii pasate, pulpă de roşii), altele decât bulionul şi pasta de tomate, conţin acid citric!

Ce este acidul citric?
Acidul citric este un acid organic aflat in componenta tuturor organismelor vii aerobe. Si evident, il regasim din abundenta si in citrice. Este folosit de peste 100 de ani drept conservant sau agent de emulsionare, fiind regasit in majoritatea conservelor.

Acid citric E330

Desi cunoscut inca din secolul 9 de catre alchimistii vremii, acidul citric a fost prima oara izolat din suc de lamaie in anul 1784 de catre Carl Wilhelm Scheele, iar productia sa la scara industriala a inceput abia in secolul 19, materia prima fiind lamaile italiene. In anul 1917, chimistul James Currie a descoperit procedeul de obtinere a acidului citric din mucegai.

Acid citric – Utilizare
Potrivit Codex Alimentarius, acidul citric – E330 poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidat si agent de chelare.

Este regasit in urmatoarele tipuri de alimente: Inghetata, Caramel, Bauturi alcoolice si non alcoolice, Anumite tipuri de branzeturi, Conserve de legume si fructe, Produse de patiserie si panificatie, Peste congelat si fructe de mare, Produse alimentare pentru copii, Riscurile utilizarii in alimentatie a acidului citric.

Acidul citric (E330) este considerat un aditiv foarte sigur pentru sanatate, nefiind stabilita o doza maxima care poate fi adaugata alimentelor. De aceea, in lipsa unei legislatii clare, care sa limiteze aportul de acid citric, multi producatori au tendinta de a adauga cantitati masive pentru a obtine un termen de valabilitate cat mai indepartat.

E330 – Reactii adverse
Desi nu exista o limita anume stabilita legal, consumul de acid citric in cantitati mari poae fi daunator sanatatii, mai ales daca anumite persoane au anumite sensibilitati.

Printre posibilele efecte adverse (care apar ce e drept, destul de rar) dovedite amintim urmatoarele: eroziune dentara (aparitia cariilor) in special la copii si adolescenti, iritarea mucoaselor sistemului digestiv, iritarea sistemului respirator, posibile reactii alergice, interferente cu anumite medicamente, Nu trebuie consumate alimente ce conțin acid citric de către cei care au afecțiuni cardiovasculare sau renale, afecțiuni ale aparatului digestiv și diaree.

Acidul citric este un factor de risc pentru aparitia cancerului?

Nu, E330 (acid citric) nu cauzeaza cancer. Din acest punct de vedere puteti fi linistiti. Nu exista studii clinice care sa demonstreze ca acidul citric in alimentatie este potential cancerigen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *