Prăjitura delicioasa cu brânză. Un desert minunat, fin, aerat și aromat

Cum să prepari o delicioasă prajitura cu brânză şi afine, fină, uşoară, fără multe calorii, perfectă pentru zilele călduroase de vară. Delicioasa prajitura cu brânză şi afine poate fi şi un desert perfect pentru copii, deoarece este dulce și sănătos. Iată reţeta.

Ingrediente: 400 g brânză de vaci cremoasă / 190 g de iaurt degresat / 5 linguri de zahăr / 3 linguri de griș / 3 linguri de făină / 1 pahar de afine (proaspete sau decongelate) / 2 ouă / zahăr pudră / jum. de linguriță praf de copt.

Cum se prepară? Bateți ouăle cu zahărul, folosind un robot de bucătărie. Adăugați brânza și iaurtul. Amestecați până obțineți o masă omogenă. Treptat, adăugați grișul, făina, praful de copt și amestecați cu o lingură. Adăugați afinele și iarăși amestecați. Tapetați o formă de copt cu hârtie (sau o tigaie de fontă). Turnați în aceasta aluatul. Dacă folosiți o formă de silicon, ungeți-o cu unt și presărați-o cu puțin griș.

Dați forma la cuptorul preîncălzit până la temperatura de 180°C pentru 30 de minute. Scoateți forma din cuptor. Acoperiți-o cu o farfurie și răsturnați-o. Îndepărtați hârtia de copt. Decorați cu afine sau zahăr pudră.

Notă: Dacă doriți un desert mai dietetic, puteți să nu adăugați zahăr. Chiar dacă veți folosi zahărul, valoarea energetică pentru 100 g de produs nu va depăși 130 kcal. Afinele sunt foarte bune pentru organism. Iata cateva beneficii:

Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele: Afinele sunt foarte bogate in antioxidanti numiti antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru (care intareste imunitatea si are rol antibacterian), seleniu, zinc, fier (promoveaza imunitatea prin cresterea hemoglobinei si a concentratiei de oxigen din sange) si stimuleaza astfel, sistemul imunitar si previne aparitia infectiilor.

Odata ce imunitatea dumneavoastra este puternica, veti evita raceala, febra, varicela si multe dintre bolile care se pot transmite, atat pe cale virala, cat si bacteriana. Afinele neutralizeaza radicalii liberi care pot promova boala si imbatranirea in organism. Afinele sunt unele dintre fructele cele mai bogate in antioxidanti. Acest lucru se datoreaza in special prezentei antocianinei, un pigment responsabil de culoarea albastra a afinelor. Cantitatea insemnata de vitamina C este un alt argument pentru rolul benefic al acestor fructe.

Afinele contribuie la diminuarea grasimii din zona abdomenului: Un nou studiu de specialitate sugereaza ca afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora puteti acumula grasime in zona abdominala si astfel poate sa scada probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic.

Ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar: Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli de-a lungul peretilor mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta infectie care conduce la inflamatie, senzatie de arsura in tipul urinarii si alte complicatii.

In acest caz, afinele pot fi surprinzator de benefice. Acestea contin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhiba cresterea bacteriilor respective. Afinele au proprietati antibiotice, care se adauga la acest efect. Moleculele mari si grele spala practic aceste bacterii de pe peretii tractului urinar, prevenind declansarea infectiei.

Mentin sanatatea creierului: Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central.

Este greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca si afectiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp.

Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea de invatare. Afinele scad riscul dezvoltarii bolilor de inima. Continutul ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima.

Acestea intaresc si muschii inimii. Intr-un studiu efectuat recent, cercetatorii au descoperit ca o cantitate moderata de vin alb contine 0,47 mmol de antioxidanti ai radicalilor liberi, vinul rosu 2,04 mmol, iar vinul obtinut din afine contine 2,42 mmol din acesti compusi protectivi.

Ajuta in ameliorarea constipaiei si a digestiei. Fibrele din afine tin la distanta constipatia (prin consumul constant a unei cantitati insemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia.