România va rămâne fără asistați social: Iohannis a semnat decretul

După o serie de decizii care i-au adus foarte multe critici președintelui, Klaus Iohannis a semnat un decret care s-ar putea să soluționeze problema asistaților sociali din România.

Fără să ofere un șomaj foarte generos celor care nu lucrează, România a devenit raiul pe pământ al asistaților sociali. Numărul celor care refuză pur și simplu să se angajeze este covârștior, iar aceștia pun o presiune foarte mare pe persoanele muncitoare și plătitoare de taxe la stat.

Din fericire pentru clasa muncitoare din țara noastră, astfel de practici vor deveni imposibile în viitorul apropiat.

Un act normativ promulgat în urmă cu mai puțin de 24 de ore de către președintele Iohannis va tăia șomajul și alte forme de subvenții de la stat pentru toți cei care refuză să se angajeze la un loc de muncă. Este important de reținut că nu se mai pune problema antecedentelor.

În trecut, aveai voie să refuzi două job-uri fără nici un fel motiv întemeiat. Abia când îl refuzai pe al treilea oferit de forțele de muncă, plata șomajului îți era întreruptă. De acum înainte, este suficient să refuzi un singur loc de muncă pentru a fi eliminat de pe lista asistaților sociali.

Aceste măsuri radicale vin în întâmpinarea nevoilor de forță de muncă din țara noastră. Este inadmisibil să rămână o varietate foarte mare de joburi neocupate doar pe ideea că statul de susține la nevoie.

„Refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forţei de muncă şi de formare profesională oferite de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social.” Modificările promulgate de Iohannis sunt aduse legii 416/2001.

Din momentul în care ai pierdut dreptul la ajutor social sau șomaj de la stat, trebuie să aștepți cel puțin un an pentru a-ți redepune dosarul. Ca referință, în luna iunie a acestui, an au existat în România două sute de mii de tineri români care refuză să muncească din varii motive.

Suma ce le-a fost plătită de către autorități într-o singură lună a fost de 54 milioane de lei. Un reportaj pe marginea acestui subiect a fost realizat de TVR.