ULTIMA ORA! Scoli si gradinite inchise. Gripa continua sa faca ravagii

117 scoli si gradinite de stat din tara au cursurile partial suspendate ori sunt inchise cu totul, din cauza gripei.

Ministerul Educatiei le-a amintit directorilor ca triajul zilnic si igienizarea sunt obligatorii, pentru limitarea focarelor, iar cursurile se suspenda obligatoriu la trei cazuri de gripa, in aceeasi clasa.

Intre timp, numarul deceselor provocate de gripa a ajuns la 23, printre care si trei copii nevaccinati.

80 de scoli si gradinite din Bucuresti au primit ordin sa puna lacatul pe poarta ori sa-i lase acasa si pe colegii de clas[ ai elevilor bolnavi de gripa. Ministerul Educatiei le-a transmit inspectoratelor sa respecte strict procedurile: de la trei

cazuri in sus intr-o singura grupa, orele sunt suspendate. Iar cand din scoala lipsesc cel putin 20% dintre copii, unitatea e inchisa.

Spatiile sunt dezinfectate. Sunt amanate competitiile scolare, iar cei bolnavi revin in banci doar cu aviz de la doctor. In general, scolile se inchid pentru trei zile, apoi se evalueaza situatia.

23 de romani de toate varstele au murit deja in acest sezon epidemic, inclusiv copii de un an si 2 ani.

Dr. Tamara Rosu, Spitalul de copii Iasi: „De la internare, starea pacientului era foarte grava avand disfunctie multipla de organ. Evolutia a fost nefavorabila”.

„Gripa spaniola” a ucis 5% din populatia globului

Gripa ramane singura boala infectioasa care a ucis mai multi oameni decat ambele razboaie mondiale la un loc. E printre noi de cel putin 500 de ani, dar abia acum un secol a invatat sa se transmita de la om la om. Efectul a fost dezastruos. Prima pandemie sau gripa spaniola, care a decimat 5% din populatia de atunci a planetei, cu un varf estimat al deceselor de 90 de milioane, intre 1918 si 1919.

Sute de soldati ingrijiti simultan pe paturi individuale. Asistente care cos masti medicale pentru ele si pacienti. Familii intregi izolate strict, pana la vindecare. Masuri dure, care au stins in final pandemia. De atunci, virusul, extrem de versatil, s-a adaptat permanent si a ramas cu un pas inaintea inovatiilor din laborator.

Dr. Alexandru Coman, medic epidemiolog: „Din cauza mutatiilor intamplatoare care apar la nivelul virusului, se schimba de la o generatie la alta. Nu se poate anticipa, se poate doar monitoriza acest fenomen. Se lucreaza la un vaccin care sa tinteasca o structura stabila a virusului. Dar deocamdata schimbarile aparute ii permit sa circule in sezoanele respiratorii”.

Insa in ultima suta de ani nici noi n-am stat degeaba. Avem medicamente antivirale, care blocheaza receptorii enzimatici.

Adica taie calea de acces a virusului, inca de la nivelul celulelor. Tratamentul e insa eficient doar inceput in primele 48 de ore de la debutul simptomelor. Iar folosirea pentru preventie e controversata. Doar medicul poate spune daca va prescrie capsulele intregii familii sau chiar persoanelor vaccinate, daca exista riscul real al unei pandemii.

Ultima pandemie de gripa a fost in 2009 si a afectat si Romania. Aceeasi tulpina tip A e responsabila si pentru cele mai multe decese din acest an, potrivit stirileprotv.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *