Un grup de fizicieni francezi a descoperit un reactor nuclear natural în Africa, vechi de 2 miliarde de ani

A fost descoperit de către un grup de fizicieni francezi în anul 1972 Este un reactor nuclear vechi de 2 miliarde de ani, precizează teoriisecrete.ro. Francezii analizau un minereu de uraniu şi au constatat cu surprindere că uraniul analizat a rezultat în urma unei reacții nucleare care se produce într-un reactor nuclear.

Potrivit celor de la iflscience.com, uraniul se afla într-un strat de gresiecare permitea apei să se infiltreze, lucru ce ducea la o reacție în lanț. Când acest proces avea loc, gresia se încălzea iar apa se evapora, lucru ce ducea la o răcire a gresiei. Când aceasta ajungea la o temperatură optimă apa pătrundea din nou în galerii iar reacția reîncepea.

Fizicienii au ajuns în statul Gabon la mina de uraniu Oklo, si au evidențiat în urma măsurătorilor efectuate că uraniul din acea zonă conținea foarte putini izotopi 235, in medie 0,7%, faţă de 3,5% cât conține în mod natural. La un procent de 0,7% se ajunge doar in urma unei reacții nucleare.

Minereul din Oklo mai avea în compoziția sa şi substanţe chimice ce rezultă în urma unui proces de fisiune nucleară. Căutând un reactor nuclear în zona, cercetătorii au constatat că reactorul este de fapt zăcământul.

Datorita configurației rocilor şi a pânzei freatice, natura a creat un adevărat reactor nuclear. Uraniul era depus într-un strat de gresie, în care se infiltrează apa, determinând o reacție în lanț. Când gresia devenea fierbinte, apa se evapora şi reacția înceta, iar când se răcea gresia suficient de mult, apa pătrundea şi reacția reîncepea.

S-a constatat că reactorul naturii a funcționat timp de 500 000 de ani si opera în 8 cicluri zilnice de 30 de minute fiecare, cu o pauză de două ore pentru răcire, iar deșeurile chimice ce rezultau în urma procesului nuclear, au fost reținute prin intermediul unui compus de aluminofosfat.

Totuși există o întrebare la care oamenii de știință nu au încă un răspuns. Ce făcea ca depozitul să nu explodeze și să se autodistrugă imediat după ce o astfel de reacție nucleară în lanț se declanșa? Are natura un mecanism de autoreglare a temperaturilor necesare unui asemenea proces? 

Sursa: teoriisecrete.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *