Un primar dintr-o comună din Vaslui a iniţiat un proiect prin care toţi studenţii din sat care obţin rezultate bune la învăţătură primesc o bursă de merit susţinută din fondurile publice ale comunei. În doi ani, valoarea burselor s-a dublat, iar edilul asigură elevii şi studenţii din sat că va continua proiectele în domeniul educaţiei.
Corneliu Stîngă (33 ani) se află la primul mandat de primar, fiind ales edil al comunei Vetrişoaia la alegerile din 2016 din partea PNL. Încă de la începutul mandatului, a promis consătenilor că nu va face parte din categoria celor care investesc în panseluţe şi borduri, educaţia copiilor din sat numărându-se printre priorităţile sale.
Astfel, unul dintre proiectele iniţiate de Corneliu Stîngă, la scurt timp după ce a ajuns primar a fost cel privind încurajarea elevilor din sat să îşi continue studiile după absolvirea liceului, ştiut fiind faptul că tot foarte mulţi dintre elevii din mediul rural renunţă la studii după absolvirea liceului sau chiar a gimnaziului pentru că familiile nu au bani pentru a-i susţine.
Hotărârea iniţială, votată de Consiliul Local, pentru anul universitar 2016 – 2017, prevedea un singur criteriu de selecţie: performanţa. Astfel, toţi studenţii comunei Vetrişoaia, care au medii mai mari de 7.00, să beneficieze de o bursă de merit în cuantum de 2.000 de lei (1.000 de lei pe semestru). Cei zece studenţi din comună s-au încadrat cu mult peste media minimă stabilită drept condiţie obligatorie, ultima medie fiind de 8.33, iar cea mai mare de 9.80.
Pentru anul universitar în curs, primarul a decis dublarea valorii burselor. Astfel, fiecare student cu rezultate bune la învăţătură urmează să primească o bursă de 4.000 de lei (2.000 de lei pe semestru). Studenţii sunt aşteptaţi cu adeverinţele de la facultăţi, care să le ateste rezultatele la învăţătură din primul semestru, până pe 15 martie.
Potrivit primarului Corneliu Stîngă, studenţii din Vetrişoaia studiază la facultăţi de top din întreaga ţară. Edilul speră ca prin intermediul burselor să-i stimuleze să înveţe şi mai mult. În funcţie de posibilităţile bugetului local, valoarea burselor va fi majorată periodic.
”Ştim că sistemul este subfinanţat şi elevii, studenţii, olimpicii care ne fac atâta cinste se aleg cu câte o strângere de mână şi câte un premiu modic. Performanţa trebuie sprinjinită şi încurajată. Educaţia trebuie să fie o prioritate pentru toţi”, afirmă primarul Stîngă.
Proiecte privind susţinerea educaţiei îi vizează şi pe elevii de gimnaziu. Pentru a stimula competiţia în rândul elevilor din sat, primarul pregăteşte un concurs de matematică în care să fie antrenaţi elevi din mai multe comune, cei mai buni urmând a fi premiaţi din fondurile bugetului local.
Sursa : adevarul.ro