Unicul elev român care a luat aur la Olimpiada Internaţională de Matematică: „Mi-aş da demisia şi aş fugi din ţară!“

Ioan-Andrei Nicolae, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Bucureşti, este singurul membru al echipei României care a obţinut medalie de aur la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Cluj. Tânărul vrea să înveţe la o universitate de top din SUA şi să rămână în străinătate. relateaza calatorinromania.com

Ioan-Andrei Nicolae este unul dintre cei mai nonconformişti membri ai echipei naţionale de olimpici la Matematică a României. Are plete şi este departe de a fi un „şoarece de bibliotecă”: iubeşte să schieze şi nu pierde nicio ocazie de a o face, practică jogging, cântă la pian, are simţul umorului şi vorbeşte dezinvolt.

Cu toate acestea, proaspătul absolvent al clasei a XI-a a Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti, se pregăteşte foarte intens: „În ultima vreme, în pragul olimpiadei, probabil, lucrez cam 10 ore pe zi, iar în mod obişnuit cam 4-5 ore pe zi. Programul meu nu este chiar atât de strict ca al americanilor. Stau mai mult acasă şi lucrez, în fiecare zi, desigur. Îmi propun un scop în fiecare zi: să spunem că vreau să trec prin materialul acesta de numere complexe, îl citesc şi apoi fac probleme până obosesc.” În timpul liber schiază, aleargă sau cântă la pian: „Iarna îi place să schiez foarte mult. Este sportul meu preferat, îl practic de la vârsta de 3 ani. Apoi mai alerg, mă plimb, mă dau cu bicicleta, cânt la pian, e o modalitate foarte bună de a mă relaxa.”

portul şi pianul l-au pregătit pentru Matematică

Medalia de aur pe care a câştigat-o Andrei este prima pe care România o obţine după 2015. „Matematica a început ca o pasiune pentru mine. Din acest motiv am învăţat să muncesc pentru un anumit scop. Eram pregătit şi dinainte pentru o muncă extensivă, prin sport şi pian, aşa că la un moment dat a devenit uşor să lucrez concentrat pentru o perioadă lungă de timp”, a explicat elevul.

După terminarea clasei a XII-a, Andrei vrea să urmeze o facultate în SUA, „MIT, Harvard sau Princeton, unde voi reuşi pentru că nimic nu e sigur”. Prima parte a casei a XII-a şi-o va petrece depunând aplicaţii pentru universităţi de top din SUA. „Mi-aş dori să rămân în străinătate”

Întrebat ce va face după terminarea facultăţii, Andrei a mărturisit: „Nu sunt o persoană care ţine foarte mult la rădăcini, dar în funcţie de situaţia pe care o voi avea atunci voi decide. Mi-ar plăcea să fiu destul de aproape de părinţii mei dacă este posibil, dar totuşi mi-aş dori să rămân în străinătate.”

Tânărul nu vrea să devină cercetător în matematică sau programator ci „aş vrea ceva între, poate şi puţin aplicat spre inginerie, ceva să îmbine matematica, informatica, mai multe materii pentru a crea ceva frumos.”

De ce în străinătate?

Întrebat despre migraţia „creierelor” din România şi ce s-ar putea face pentru a opri acest fenomen, Andrei a spus: „E greu de spus. Nu cred că e un anumit lucru care trebuie făcut. Pur şi simplul dacă vorbim despre învăţământ în alte ţări sunt resurse mai importante, educaţia e mai avansată. România se va dezvolta şi ea într-un anumit ritm atâta timp cât nu vor fi piedici şi sper că va ajunge la standardele celorlalte ţări. Sunt şi în România multe oportunităţi.

În România nu sunt lucrurile gata făcute ca în San Francisco unde e o competiţie acerbă pentru a face bani. Are şi România avantaje.”

Ce ai face dacă ai fi ministrul Educaţiei?

Întrebat ce ar face dacă ar fi ministrul Educaţiei, tânărul a spus, zâmbind: „Probabil aş demisiona şi aş fugi din ţară. Nu ştiu ce aş face, cred că e o meserie foarte grea. Nici nu sunt sigur că e o meserie pentru un singur om, trebuie puse mai multe capete la contribuţie”.

La întrebarea „Ce ai transmite preşedintelui şi premierului României?”, Andrei a fost precaut: „Nu ştiu cum ar trebui reformată clasa politică sau dacă ar trebui reformată, nu m-am implicat foarte mult şi aş vrea să stau departe de clasa politică pentru că este greu să intri acolo ca om onest.”

Locul 33 pentru România

România s-a clasat pe locul 33 la Olimpiada Internaţională de Matematică organizată la Cluj-Napoca, cu 129 de puncte. Rezultatul este mai slab decât cel obţinut anul trecut la Rio de Janeiro, unde românii s-au clasat pe locul 24.

Preşedintele Societăţii Române de Matematică, Radu Gologan, a declarat pentru „Adevărul”, înainte de începerea competiţiei că speră la o clasare undeva în zona locului 15 în clasamentul mondial.

În top este SUA ( 212 puncte; 5 medalii de aur şi o medalie de argint, urmată de Rusia (201 de puncte; 5 medalii de aur şi o medalie de argint) şi China (199 de puncte; 4 medalii de aur şi 2 de argint). Pe locurile 4 şi 5 s-au clasat Ucraina (196 de puncte; 4 medalii de aur şi 2 de argint) şi Thailanda (183 de puncte; 3 medalii de aur şi 3 de argint).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *