Unele persoane se bucură de un metabolism perfect indiferent de ceea ce mănâncă sau de cât de mult efort fizic depun peste zi. Nu întâmplător, astfel de persoane sunt mereu pline de energie și reușesc ușor să își mențină o siluetă suplă.
Este un adevăr general acceptat că nimeni nu își poate schimba moștenirea genetică sau modul în care operează propriul metabolism, dar există mereu și alternative de succes care pot provoca schimbări pozitive în organismul uman.
În continuare, vă oferim 13 sfaturi utile pentru stimularea ratei metabolismului și arderea grăsimilor pe durata întregii zile:
Mențineți organismul bine hidratat – Trebuie să vă asigurați că sunteți bine hidratați peste zi pentru a oferi organismului un aport optim de lichide, apa fiind un ingredient major la orice dietă sănătoasă.
Mâncați la prima ora dis-de-dimineață – Pe durata programului de odihnă, când suntem inactivi și nu mâncăm, metabolismul nostru este încetinit automat. De aceea, consumarea de meniuri sănătoase și consistente la micul dejun este modalitatea recomandată pentru a trimite semnale utile organismului că sunteți plini de energie și că poate să demareze procesele sale la parametri optimi.
Serviți porții rezonabile la mesele zilnice – Fără îndoială, dacă doriți să pierdeți în greutate, mărind și rata metabolismului vostru, trebuie să știți că de maximă importanță pentru asta este adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase. În consecință, veți avea nevoie de un mic dejun, masa cea mai consistentă a zilei, mai bogat în
proteine, servind de exemplu dimineața 2 ouă cu pâine prăjită, apoi, mai târziu, la prânz, o masă cu porții medii, iar seara să serviți cina în porții mai reduse.
Mâncați mai des peste zi – Nu trebuie să săriți peste mesele zilnice ca să reduceți caloriile. Dacă privați organismul de mâncare, este foarte posibil ca rata metabolismului să încetinească și să obțineți așa exact efectele opuse celor dorite de voi. Prin urmare, pentru a crește rata metabolismului și a stimula organismul să ardă constant energie pe durata întregii zile, va fi nevoie să serviți obligatoriu cele 3 mese principale ale zilei plus două gustări mai ușoare între mese.
Mâncați mai sănătos – Cea mai mare parte a dietei voastre ar trebui să consiste în fructe, legume, proteine și cereale integrale. Alimentele procesate sunt dăunătoare organismului vostru deoarece pot încetini metabolismul și sunt și mai greu de digerat.
Gustări bogate în proteine – Metabolismul vostru va beneficia la maximum de un aport zilnic de proteine. Gustările bogate în proteine pot mări simțitor rata metabolismului, spre deosebire de gustările încărcate cu carbohidrați, care sunt digerate prea rapid și nici nu vă potolesc apetitul alimentar.
Exerciții fizice regulate – Această recomandare trimite la un stil mai activ de trai. Mișcarea fizică regulată ajută metabolismul să funcționeze la parametri optimi, asta neînsemnând că trebuie să fiți mereu prezenți la sală, ci doar că merită să adoptați unele schimbări ale stilului vostru de viață. De exemplu, folosiți scările în locul liftului, ieșiți din birou la o plimbare scurtă pe durata pauzelor sau mergeți mai des la aer curat cu animalul vostru de companie.
Reprize scurte, dar frecvente de mișcare fizică – Încercați să faceți câteva exerciții la prima oră, dis-de-dimineață, pentru a trezi organismul și, implicit, pentru a activa procesele metabolice. Suplimentar, nu va fi suficient mai târziu să petreceți 1-2 ore la sală, ci sunt necesare și exerciții de durată scurtă peste zi care ajută de asemenea la arderea caloriilor și menținerea organismului la parametrii săi optimi.
Vitamina D – Lumina soarelui este excelentă pentru sănătate și poate de asemenea să mențină metabolismul la cote ridicate. În mod concret, cea mai eficientă modalitate pentru aporturi optime de vitamina D este tot expunerea regulată la băi de soare. Studii diverse au demonstrat repetat că există o relație strânsă între nivelul ridicat de vitamina D în organism și un metabolism sănătos.
Calciul este esențial – Cercetările științifice au arătat că aportul zilnic de calciu este de bun ajutor și pentru echilibrarea metabolismului. Organismul uman are nevoie de calciu pentru a procesa eficient vitamina D, care este absorbită prin expunerea la lumina soarelui.
Mâncați micul dejun – Conform teoriilor Dr. Nigel Turner, savant în medicină specializat în cercetarea proceselor metabolice de la Institutul Garvan din Australia, „studiile ne arată faptul că femeile care sar regulat peste această primă masă a zilei sunt predispuse la obezitate de 4,5 ori mai mult decât femeile care servesc regulat micul dejun. Proteinele ingerate la masa de dimineață cer mai multă energie din partea
organismului pentru a fi procesate și de aceea ajută la menținerea sațietății pe durate mai lungi de timp.”
Un alt studiu medical a demonstrat faptul că femeile supraponderale care au servit câte 2 ouă pe zi timp de 8 săptămâni au pierdut în greutate cu 65% mai mult și au prezentat o subțiere a taliei cu până la 83% mai mare comparativ cu femeile din alt grup care au servit chifle în loc de ouă.
Odihniți-vă pe săturate – Privarea de somn afectează negativ metabolismul. De aceea, veți avea nevoie de circa 7-9 ore de odihnă în fiecare noapte pentru a menține metabolismul la cote ridicate.
Dușuri reci – Un duș rece făcut dimineața trezește brusc procesele metabolice și vă poate oferi energie suficientă pentru tot cursul zilei.
Băi cu sare amară – Probabil una dintre cele mai plăcute modalități de relaxare înainte de culcare este să faci o baie caldă cu sare amară. Pentru aceasta, nu e nevoie decât să adăugați o cană de sare amară în apa de baie. Este o experiență remarcabilă care ajută la detoxificare și stimulează rata metabolismului. Să vă fie de bine!
Sursa: Kilocalorii.ro